Image Image Image Image Image

Olavi Suomela

Tunnistan seisovani vieläkin edellisten sukupolvien harteilla, kuten Espanjan Altamiran luolastossa noin 18 000 vuotta sitten asuneiden eläinhahmoja piirtäneitten ihmisten piirrosten energisyyttä ja viivojen jäntevyyttä ihaillessani.

Viivoilla piirtämisen haaste ja houkutus on säilynyt sen ilmaisuvoiman takia. Viivapiirustus voi liidellä piirustuspohjalla esittämättä muuta kuin itseään tai se voi piirtäjän käskystä rajata arkipäivän esineitä ja kohteita maisemasta.

Ihmeellinen viiva, – jota ei juurikaan esiinny näköhavaintona – on abstraktio, niin käsin kirjoittaessa kuin kuvia piirtäessä. Viiva taipuu moneksi: suora-, kulma-, kaareva-, kovera-, murto- monimutkainen ja jne.

Nähtyäni Leonardo da Vincin punaliiduilla piirtämän omakuvan, olin vakuuttunut piirtämisen olevan ihmisen taidoista tärkeimpiä ja kuvataiteilijan ammatin tavoittelemisen arvoinen. Piirtämisen rinnalle tulivat sitten kuvataiteen muutkin tekniikat. Kuvataide ammattina on edelleenkin minulle se oikea. Taiteilijan ammattiin pyrkiville suosittelen, mikäli mahdollista, hankkia ajoissa turvaamaan toimeentuloa jokin toinen (palkka)ammatti. Minulle se on ollut opetustyöt taidekouluissa ja kuvataidekursseilla.

Taiteet ammattina ja harrastuksena auttavat keskittymään, mutta mikä vielä tärkeämpää; ne opettavat tarkkailemaan ja elämään tiedostaen todellisuudessa.

 


 

Ansioluettelo – Curriculum Vitae